Fie că vorbim de probleme cu glanda tiroidă la femei sau la bărbați, un lucru este cert- alimentația este esențială. Totuși, conform statisticilor, femeile sunt mult mai predispuse la probleme cu glanda tiroidă. Astfel, se pune întrebarea, există oare o dietă minune, care să îmbunătățească considerabil viața pacienților care suferă de probleme ale glandei tiroide? Această întrebare este una dintre cele mai frecvent adresate medicilor edocrinologi și nutriționiștilor experți. Răspunsul nu este însă unul simplu însă. Există, desigur linii generale, pe care un pacient cu tulburari ale glandei le poate urma.
Glanda tiroidă este una dintre glandele endocrine din corpul uman. Aceasta are o dimensiune redusă, însă funcționarea sa optimă este esențială pentru sănătatea organismului. Principalul și cel mai esențial rol este acela de a secreta hormoni. Acești hormoni sunt responsabili cu rapiditatea cu care celulele din organism transformă substanțele nutritive din alimente în energie. În cazul în care glanda tiroidă nu funcționează optim, atunci organismul o să aibă de suferit. Iar dacă afecțiunile nu sunt depistate la timp și tratate, pot să apară probleme și mai mari de sănătate. Principalele boli și cele mai întâlnite, datorită glandei tiroide, sunt:
Ei bine, în cazul în care aveți afecțiuni cu glanda tiroidă nu înseamnă că trebuie să vă schimbați brusc alegerile alimentare. Față de alte afecțiuni, în cazul problemelor cu glanda tiroidă nu este necesar să eliminați din alimentație anumite produse. Totuși există câteva reguli de care să țineți cont:
Sarea iodată este, în general, recomandată pentru consumul zilnic. Aceasta ajută la buna funcționare a glandei tiroide și este recomandată în dietă. În cazul în care nu se consumă o cantitate suficientă de sale iodată, pot să apară noduli tiroidieni, datorită creșterii în volum a glandei.
Legume organice, bogate în fibre, precum: ceafă, dovlecei, catofi dulci, ridichi, pătrunjel. Acestea sunt bogate în nutritive esențiale, care vă vor îmbogăți dieta și vă vor oferi energia de care aveți nevoie.
Zarzavaturi și condimente precum: salată verde, usturoi, ghimbir, mentă pentru realizarea unor salate bogate și pline de vitamine și minerale cu un gust deosebit.
În cele din urmă, nu uitați elementul esențial când vine vorba de dietă: moderația. Este esențial să aveți o dietă echilibrată, care să vă ofere suficientă energie pentru a realiza toate activitățiile zilnice pe care vi le-ați propus. În cazul în care aveți nevoie de întrumare, puteți apela la consulații nostri în materie de nutriție. Aceștia vă vor da sfaturi și planuri alimentare personalizate, în funcție de nesesitățile fiecăruia.
În funcție de dorințele dvs, dar și de afecțiunile de care suferiți, experții noștri o să găsească soluția potrivită!