Alăptarea este esențială pentru bună dezvoltare a organismului copilului, însă este la fel de importantă și pentru mamă. Pentru primele 6 luni este recomandată hranirea exclusiv prin alăptare, iar ulterior începerea procesului de diversificare a alimentației copilului.
Beneficiile alăptării pentru bebeluș:
- laptele matern conține toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare armonioasă a bebelușului, încă din prima zi;
- ajută la o dezvoltare completă a creierului;
- este steril și ușor de digerat de către corpul bebelușului;
Beneficiile alăptării pentru mamă:
- crearea unei legături speciale între tine și copilaș;
- prevenirea apariției cancerului de sân;
- ajută la revenirea uterului la măsurile anterioare, cu mult mai multă ușurință.
Alimentația în perioada alăptării?
Fiecare mămică în perioada alăptării își pune întrebarea aceasta. Oare ce alimente sunt potrivite pentru a produce un laptele calitativ de care ar nevoie copilul? Ei bine, răspunsul la această întrebare nu este niciodată unul simplu. Principalul aspect de care orice mămică trebuie să țină cont este acela al echilibrului. O dietă sănătoasă și consumul de alimente nutritive sunt esențiale pentu ca noua mămică să aibă energia de care este nevoie. Astfel, dieta unei mămici trebuie să:
- satisfacă nevoile calorice necesare;
- să fie bogată și diversificată;
- să conțină nutrienții și vitaminele necesare.
Sfaturi utile pentru mamă:
- Hidratarea corespunzătoare- în special în perioada alăptării mama trebuie să-și asigure necesarul de lichide pentru o producție optimă a laptelui matern. De poreferință acest consum, trebuie să depășească cantitatea de 1,5 l de lichide pe zi, preferabil provenite din apă.
- Consumul necesar de proteine, situat între 10-15% din totalul necesar- de preferință provenite din alimente de origine animală. Acestea ajută la existența fierului necesar pentru prevenția anemiilor;
- Menținerea necesarului de calciu, provenit din produse din lapte și deviate ale acestuia, esențial pentru dezvoltarea optimă a sistemului osos.
- Asigurarea necesarului de fibre ajută la prevenția constipației la mamă. Acestea pot să fie luate prin consumul de legume proaspete și fructe.
- Evitarea pe cât posibil a fumatului;
- Odihna este esențială, în primele lunic de viață, atât pentru copil cât și pentru mamă.
Interdicții alimentare în alăptare?
Deși nu există o opinie unanim acceptată în privința alimentelor considerate dăunătoare, există o serie de contraindicații pe care orice mămică trebuie să le ia în considerare:
- Consumul de alcool, dar și cel de băuturi energizante și cafea în exces pot să aibă repercursiuni asupra buna dezvoltare a copilului;
- Fructele de mare și peștele sunt de evitat în această perioadă, în special dacă au un conținut ridicat de mercur;
- Zahăr în exces, dulciurile cu un conținut ridicat de zahăr poate să ducă la o predispoziție spre obezitate ridicată;
În afară de aceste sfaturi generale pe care le-am oferit în conținutul articolului, putem să vă ajutăm cu planuri complete de alimentație, special create pentru perioada în care mama este însărcinată, dar și după, în perioada de alăptare. Foarte puțini oameni acordă atenție acestei perioade, deși este esențială pentru buna dezvoltare a copilului.