Pacenții care suferă de diabet au o concentrație de glucoză mult prea mare în sânge. Cu toate că această boală este conică și necesită implicare susținută, atât din partea pacientului cât și a medicului și a nutriționistului, ea poate să fie ținută sub control. Simplist vorbind, organismul sănătos transformă alimentele ingerate în glucoză. Ulterior, această glucoză este transportată de către insulină în toate celulele organismului. Aici ea este folosită pentru energie sau este reținută pentru a fi folosită ulterior. Organismul persoanele care suferă de diabet nu reușesc să producă sau să ulizeze corect insulina.
Există 2 tipuri de diabet:
În ambele tipuri de diabet, alimentația este esențială pentru a reduce efectele negative ale bolii și ameliorarea acesteia pe termen lung.
Atât la diabetul de tip 1, caât și al cel de tip 2, alimentația și stilul de viață reprezintă un aspect esențial. În special la diabetul de tip 2, în funcție de vărstă, momentul depistării bolii, alimentația poate să fie un factor decisiv în evoluția bolii. Astfel, pacienții care suferă de acest tip de boală, în general trebuie să:
În cazul diabetului zaharat de tip 1, acesta nu poate să fie prevenit, întrucât nu sunt încă cunoscute cu exactitate cauzele sale. Totuși în cazul diabetul de tip 2, fiind cel mai răspândit, el poate să fie într-o oarecare măsură să fie prevenit. Acesta este de obicei detectat la persoane care au o greutate corporală mult prea mare și suferă de obezitate.
Având, de obicei grăsime viscerală, prezentă în jurul abdomenului, acoperind principalele organe. Principalele acțiuni preventive sunt:
În cazul în care suferiți de diabet zaharat sau doar doriți sfaturi pentru a preveni apariția acestuia, recomandăm consultul unui nutriționist. Acesta, în funcție de nevoile dvs. o să realizeze un plan alimentar în care să includă sau, după caz, să excludă alimentele din dietă fără ca dvs. să fiți nevoit să renunțați complet la stilul de viață pe care îl aveți în momentul de față.