Program de nutriție pentru cei cu intoleranțe alimentare
357,00 lei
*După consultația inițială, în funcție de patologie, se discută programul potrivit pentru dumneavoastră.
Intoleranțe alimentare? Află ce este intoleranța!
Alegii sau intolernațe? Care este diferența!
De multe ori temenii sunt folosiți cu același înțeles, deși aceștia reprezintă două fenomene diferite. O alergie își produce efectele imediat dupa consumarea alimentului la care persoana în cauză este alegică. În schimb, intoleranța se poate manifesta chiar și la câteva zile de la consumul produsului la care pacientul este intolerant. În acest fel, alergia este mult mai ușor de depistat, decât o intoleranță.
Un alt aspect ce face diferența este că, în cazul alergiei, o cantitate cât de mică poate să pună în pericol viața pacientului, în schimb, o persoană poate să trăiască fără să depisteze o intoleranță. Există simptome specifice intoleranței, însă ele nu pun în pericol viața pacientului, ci doar afectează calitatea vieții acestuia.
Care sunt principalele cauze ale intoleranțelor alimentare?
- Incapacitatea organismului de a digera un aliment în mod corect. Corpul nu are enzimele necesare pentru a digera anumite alimente. Spre exemplu, intoleranța la lactoză;
- Sensibilitatea la anumite substanțe existente în aliment. Prezența anumitor aditivi sau sulfiți poate să ducă la o anumită sensibilitate în cazul persoanelor cu un organism mai sensibil;
- Cauze psihologice. Atunci când o persoană se gândește că efectiva consumare a unui aliment o să aibă efecte negative.
- Boala celică, are caracteristicile unei boli autoimune, implicând sistemul imunitar, însă simptomele sunt cu precădere gastro-intestinale.
Cele mai întâlnite simptome ale intoleranței alimentare:
- Balonarea;
- Dureri de cap;
- Oboseală;
- Probleme digestive și disconfort;
- Colon iritabil;
Dacă prezinți una sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este foarte posibil să suferi de o intoleranță alimentară. Cel mai indicat în astfel de situații este să te consulți cu un medic pentru a afla cu exactitate.
Cele mai întâlnite tipuri de intoleranțe:
- Intoleranța la lactoză. Acest tip de intoleranță reprezintă incapacitatea organismului de a digera zahărul prezent în lapte, și anume lactoza. Organismul nu prezintă enzimele necesare pentru a digera lactoza. Persoanele cu intoleranță la lactoză pot să consume totuși alimente, în cantitate mică și mai ales dacă provin din lapte fermentat.
- Intoleranța la gluten. În cazul acestei intoleranțe, persoanele nu pot să digere o proteină prezentă în majoritatea cerealelor și carbohidrați, în special: glutenul. În cazul intoleranței la gluten este recomandată evitarea oricăror produse care conțin gluten, și alegera unor alternative fără.
- Intoleranța la porumb. Pe lângă intoleranța la proteinele din porumb, trebuie să aveți în vedere și alimentele care conțin amidon din porumb, care se adaugă de obicei la majoritatea alimentelor procesate.
În cazul în care suferiți de o astfel de intoleranță sau nu sunteți încă sigur, puteți să consultați un specialist și împreună cu acesta să apelați la o dietă de eliminare. În special dacă prezentați simptome precum: durerea de cap, balonare, diaree, în mod frecvent, este recomandat.
Aceasta presupune eliminarea anumitor categorii de produse care pot să reprezinte cauza intoleranței alimentare și reintroducerea treptată a acestora în dietă, ulterior. Astfel, o să puteți să știți care sunt alimentele pe care trebuie să le evitați din planul alimentar.
Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.